becuri cu led

Becurile cu LED – de la traditie la inovatie

Multumita lui Thomas Edison ne putem bucura si astazi de lumina becului. El este inventatorul becului cu incandescenta, marcand istoria apropiata erei noastre. Desi exista zvonuri precum ca inaintea lui Edison au fost alti 20 de inventatori care au facut aceasta descoperire, el ramane ca si inventator de drept. El este primul care a gasit combinatia intre cei trei factori: un material incandescent eficient, un vid mai bun decat ceilalti si o rezistenta ridicata care a facut ca distributia de energie dintr-o sursa centralizata sa fie viabila din punct de vedere economic.

Intrand intr-o noua era, becul lui Edison a inceput sa fie “umbrit” de aparitia noilor becuri cu led. S-a dovedit ca vechile becuri au un consum ridicat de energie, lucru ce nu este foarte benefic din punct de vedere a protejarii mediului inconjurator.

Astfel, becurile cu LED au inceput sa capete popularitate, tot mai multa lume optand pentru acestea pentru a-si lumina locuintele.

Cu ce se diferentiaza becurile cu LED de cele traditionale?

  1. Durata de viata

Un bec traditional poate avea o durata de viata intre 500 si 1500 de ore. Durata de viata a becurilor cu LED poate fi coplesitoare fata de cea a becurilor traditionale, functionand pana la 100000 de ore.

Sa facem un experiment:

Daca inlocuim un bec traditional cu altul traditional, peste doua luni va trebui sa il schimbam din nou.

Daca inlocuim un bec traditional cu unul cu LED in aceeasi zi cand un copil incepe clasa I, va trebui sa il schimbam din nou dupa ce acesta termina liceul.

  1. Consumul de energie

Consumul de energie este probabil cel mai important factor in alegerea unui bec cu LED in defavoarea unui bec traditional. Becurile LED consuma cu pana la 90% mai putina energie electrica fata de becurile traditionale, putand emite o lumina la fel de puternica. Aici vorbim despre inovare si asigurarea energiei pentru generatiile viitoare.

  1. Protejeaza mediul inconjurator

Protejarea mediului inconjurator incepe sa devina un aspect tot mai des luat in calcul atunci cand vine vorba despre folosirea becurilor. Becurile traditionale atrag un consum mai mare de energie. Pentru a genera energie electrica, omul foloseste uzine electrice, care emit radiatii atmosferice ducand la subtierea stratului de ozon. Incalzirea globala este un rezultat al acestor actiuni. Daca un bec traditional este nevoie de atata energie cat pentru noua becuri cu LED, atunci uzinele electrice vor avea o functionare redusa.

Acestea sunt doar cateva din diferentele dintre becurile traditionale si becurile cu LED. Daca putem reduce poluarea planetei noastre prin folosirea becurilor cu LED, atunci ar trebui sa luam in considerare achizitionarea si folosirea acestora in detrimentul becurilor traditionale. Este un lucru imbucurator faptul ca becurile cu LED sunt folosite tot mai des pentru iluminatul public si in institutiile publice, semn ca cineva se gandeste si la viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *