Argeşul are peste 100 de zone contaminate

Argeşul are peste 100 de zone contaminate

Peste 200 de locuri din România sunt contaminate şi aproximativ 2.000, potenţial contaminate, costul pentru evaluarea riscurilor şi remedierea lor fiind de 8,5 miliarde euro, a anunţat Guvernul. Cele mai multe zone afectate fiind în Hunedoara, Caraş-Severin, respectiv Giurgiu, Argeş şi Maramureş.

Inventarul naţional al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a fost actualizat în noiembrie 2013, iar pe baza datelor obţinute de la autorităţile publice locale s-a constatat un total de 1183 de situri potenţial contaminate, judeţele cu cele mai multe astfel de situri fiind Giurgiu (223), Argeş (111) şi Maramureş (109). Judeţele în care se află cele mai puţine zone poluate sunt Iaşi, Tulcea şi Satu-Mare.

Este vorba de identificarea zonelor unde s-au desfăşurat activități din industria minieră și metalurgică, unde procesarea și depozitarea deșeurilor s-a făcut fără măsuri preventive. 

După a fost adoptată Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, se are în vedere diminuarea problemelor cauzate de contaminarea solului şi a apei subterane. De asemenea, se doreşte şi diminuarea riscurilor provocate de acestea pentru sănătatea oamenilor și poluarea mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *