Cum sa inveti tinerii sa aiba grija de un buget

Tinerii au nevoie sa vada cum functioneaza banii in lumea reala, inclusiv de unde vin si unde se duc.

 Pasi 

  1. Explicati copilului cum functioneaza cecurile si cartile de credit si cum opereaza bancile. Asigurati-va ca mentionati plata de dobanzi si comisioane pentru servicii.
  2. Dati copilului o alocatie saptamanala sau lunara, asta doar in cazul in care nu are un loc de munca si se considera deja independent din punct de vedere financiar.
  3. Decideti ce va plati fiecare. Ganditi-va la asigurarea pentru masina, benzina, haine pentru scoala, taxe pentru activitati extra scolare, factura la telefon, si multe altele.
  4. Dati copilului dvs raspunderea financiara stabilita.
  5. Invatati-va copilul cum sa faca un buget. Faceti o lista cu cheltuielile lunare si datele la care acestea trebuiesc platite. Petreceti timp alaturi de copil si explicati-i cum trebuie administrata alocatia pentru a face fata cheltuielilor.
  6. Cereti copilului sa deschida un cont bancar. Majoritatea tinerilor sunt impulsivi asa ca daca nu au bani in mana este posibil sa nu ii cheltuiasca.
  7. Stabiliti teluri. Vorbiti despre economii pentru facultate, masina, sisteme audio, bicicleta sau orice alte bunuri de valoare. Stabiliti clar ce trebuie sa plateasca fiecare.

 Sfaturi 

  • Atunci cand invatati un copil sa fie responsabil din punct de vedere financiar trebuie sa nu cedati. Daca a cheltuit toti banii la inceputul lunii pe o tinuta noua si acum nu are destui bani pentru a merge la film cu prietenii fiti alaturi de el dar nu ii dati bani.
  • Daca trebui sa va scoateti copilul dintr-o incurcatura financiara faceti astfel incat acesta sa va poata plati suma datorata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *